3 gode råd om ledelse i lockdown fra…

Katja Kjær Rask

Forstander for Voksenskolen for Undervisning og Kommunikation
Ansvarlig for 70 elever og ca. 45 ansatte

1

Sæt tydelige rammer

Mit personale har brug for tydelig rammesætning. De skal vide, hvornår de gør det godt, og hvornår de er i mål. Sådan skal det også være til daglig, men vigtigheden viser sig især under en krise.

Det kræver dialog. Online, på Teams, på skrift, over telefon. Det kan synes modstridende, at distancen kan tilbyde et rum for nærhed. Men det kan den.

2

Giv plads til usikkerhed

Mine medarbejdere ved, de må ringe og sige: “Jeg aner ikke, hvad jeg skal.” Det får de ros og anerkendelse for. Ikke smæk. Og de ved, at jeg ikke har svar på alt.

På intet tidspunkt har jeg følt mig usikker eller tænkt – gad vide, hvorhen båden sejler. For der er altid støtte og sparring i mit team, hos kollegaer og hos forvaltningen. Men det er helt legitimt at være på bar bund. Det har statsministeren selv givet udtryk for at være.Som leder er det en stor opgave at få de ansatte til at føle, at de har gjort det godt nok. Og hvornår de er i mål med deres opgave. Selvom man sidder i stuen, skal man holde fri og lade op.

3

Gør nye idéer til hverdag

En stor del af mit arbejde er at evaluere. Den meget stramme struktur og afstand under corona har givet os et blik for, at især vores unge med angst profiterer godt af opdelinger – det har givet øget fremmøde, da de er gladere for den nye indretning af klasseværelserne. Naturligvis kunne vi ikke finde på at gå tilbage.

Fremadrettet skal jeg hjælpe mine dygtige undervisere med at medtænke alle de nye idéer ind i vores skoletilbud. De finder muligheder, vi aldrig før havde set.